poniedziałek, 4 lipca 2016

ŻYTNIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI


Jednym z moich wakacyjnych planów jest rozwijanie  zdolności kulinarnych. Odkryłam ,że gotowanie sprawia mi ogromną radość i satysfakcję. Dlaczego więc nie poświęcić tego ułamka wakacyjnego czasu w kuchni? Niedawno upiekłam żytnie bułeczki z rodzynkami. Może na zdjęciu wyglądają na nieco spieczone,ale zapewniam ,że wyszły przepyszne! W środku miękkie ,na zewnątrz chrupiące.

PRZEPIS ( ok. 14 sztuk)

CO BĘDZIE POTRZEBNE:

* 30 dag pszennej mąki
*20 dag żytniej mąki
*4 dag drożdży
*półtorej łyżki cukru
*łyżeczka soli
*3 łyżki oleju
*rodzynki sułtańskie (ilość w zależności od uznania)

WYKONANIE:

Oba rodzaje mąki wymieszaj w naczyniu . Zrób dołek ,wkrusz drożdże, posyp cukrem,wlej szklankę zimnej wody, zamieszaj składniki w dołku. Rozczyn oprusz mąką. Tak przygotowaną masę odstaw na 15 min pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Po upływie 15 min wsyp sól, dodaj olej i zagnieć . Znowu przykryj i odstaw na 40 min w cieple. Ciasto po wyrośnięciu posyp rodzynkami , zagnieć, wydziel z ciasta 14 części, ukształtuj bułeczki. Ułóż na wcześniej posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamiętaj, aby zachować odstępy- bułeczki pięknie wyrosną. Ponownie odstaw na 25 min w ciepłe miejsce. Wierzch bułeczek można posmarować białkiem i opruszyć kruszonką. Piecz 25 min w temp. 180 °C do zarumienienia. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz